No matem la creativitat

Vaig conèixer de l’existència del TED gràcies a aquesta conferència que Ken Robinson va fer el Febrer del 2006 al TED Monterey (Califòrnia) parlant sobre Creativitat.

Quan la vaig veure per primera vegada (he de reconèixer que forma part d’aquelles coses que periòdicament m’agrada tornar a visualitzar) em va deixar aquell regust interior que sense saber explicar massa bé com, notes que t’ha calat i t’ha deixat empremta.

Entre d’altres coses ens explica que la creativitat avui en l’educació dels nostres fills és igual d’important que el llegir o l’escriure. Matar-la ens pot portar a un gran fracàs, ja que el futur és impredictible i hem de tenir uns joves i una societat preparada per poder fer front a aquesta incertesa que cada vegada s’allunya de patrons predeterminats.

És això el que em motiva del TED, el fet de poder trobar-me i accedir a veritables experts en molts casos desconeguts per la immensa majoria, però amb grans històries que m’ajuden a pensar, a reflexionar i lògicament a aprendre.

Compartir avui és un valor, posar a disposició dels altres el talent que un pot tenir sense esperar res a canvi forma part de persones generoses i molt interessants, i son aquestes les que procuro tenir a prop meu. Ho tinc claríssim.

Espero que la gaudiu.

Què és un TEDx? El nostre TEDxPlaçadelFòrum

Aquests dies estem volcats en la preparació del primer TEDx a Tarragona, TEDxPlaçadelFòrum. Tot l’equip està volcat en la producció de l’esdeveniment, la coordinació dels speakers, procurant una bona experiència audiovisual, rematant l’escenografia…i com no, fent mans i mànigues per trobar patrocinadors i col·laboradors.

Algunes persones s’estan dirigint a nosaltres per saber la diferència entre un TED i un TEDx. Un TEDx no és ni més ni menys que un esdeveniment TED organitzat de forma independent amb una llicència de TED. I si coneixeu una mica les conferències TED ja us haureu adonat del nivell de complexitat de l’esdeveniment i la qualitat final. Una llicència TEDx té una sèrie de limitacions tant d’aforament com d’altre tipus i el que pretén és posar en el focus talent local, gent amb idees que val la pena difondre.

Res millor però per aclarir-ho que el vídeo oficial de TED on expliquen clarament el concepte:

 

Com aconseguir una entrada?

Com ja sabeu els TEDx són esdeveniments independents organitzats sota llicència TED. El TEDxPlaçadelFòrum en la seva primera edició està limitat doncs a només 100 places.  Així que si tens interès en assistir-hi el que explicarem a continuació t’interessa.

Un TEDx a Tarragona?? Com puc fer per anar-hi??

  • Per accedir a l’esdeveniment caldrà tenir una entrada oficial.
  • L’entrada al TEDxPlaçadelFòrum té un preu de 15 €. Aquest esdeveniment és sense ànim de lucre i els diners són íntegrament dedicats a la producció de l’esdeveniment. De fet les entrades no cobreixen la totalitat del pressupost pel que calen altres contribucions per fer-lo possible.
  • Les entrades es podran aconseguir única i exclusivament per internet.
  • En les pròximes setmanes publicarem el dia i hora a partir del qual estaran disponibles. Només es posaran 100 entrades a la venda, pel que et recomanem que ho intentis com abans millor.

He vist el programa; és definitiu?

Els conferenciants que estem publicant estan totalment confirmats. En els pròxims dies anirem publicant la resta, així que per estar-ne al corrent et suggerim que ens segueixis a o través d’aquesta mateixa pàgina.

Des de l’organització ens reservem el dret a fer algun canvi de darrera hora que es pugui produir per problemes d’agenda dels conferenciants i causes de força major.

M’agradaria ajudar d’alguna manera! Com puc contribuir?

Aquest esdeveniment es fa sense ànim de lucre amb l’esforç d’un equip de persones. Els conferenciants també venen i participen sense lucre però la producció i realització del TEDxPlaçadelFòrum provoca uns costos i un esforç de gestió important. Si creus que pots aportar algun tipus d’ajuda, patrocini o col·laboració contacta amb nosaltres; estarem encantats que ens ajudis!

Com fer per assabentar-te abans que ningú

Si vols rebre totes les novetats sobre el TEDxPlaçadelFòrum el més pràctic és que ens deixis el teu correu electrònic. Puntualment rebràs notícies sobre els conferenciants, novetats, informació sobre els horaris i l’avís de la venda d’entrades. 

T’interessa saber quan obrirem la venda d’entrades ?

Ensenyar alimentació a tots els nens

Jamie Oliver, mediàtic i reconegut cuiner anglès, ha dedicat molts esforços a lluitar contra l’obesitat. I ho fa amb les armes que coneix, la informació i l’educació. Jamie defensa treballar amb els més petits per modificar els hàbits d’alimentació, com comprem, com cuinem i com ens relacionem amb el menjar.

Les societats occidentals han canviat molt en els darrers anys en quant als hàbits relacionats amb el menjar. Tot plegat influit pels horaris, l’exigència del món professional i com no, el que passa a les nostres llars. Prendre consciència d’aquests canvis ens pot ajudar a recuperar una sana relació amb el menjar.

Agustí López – Organització TEDxPlaçadelFòrum

Només 10 minuts…

Recentment m’han compartit un vídeo d’una xerrada de la sèrie de TED Talks d’Andy Puddicombe qui, d’una manera amena i divertida però no exempta de rigor i de gran coneixement, explica les conseqüències de la forma habitual que hem après de relacionar-nos amb els nostres pensaments i emocions i com aquest marc condiciona la nostra experiència amb el moment present en què vivim.

Amb gran simplicitat explica com la pràctica del mindfulness permet superar aquest marc de relació i configurar la nostra ment per tenir una relació més saludable i beneficiosa amb els nostres pensaments i emocions. Si bé es tracta d’una persona que ha passat molts anys com a monjo, la seva explicació serveix per desmitificar molts dels falsos conceptes entorn a aquesta pràctica i dóna suport al caràcter científic i empíricament provat dels seus efectes. La seva forma enginyosa d’utilitzar els malabars amb unes boles per “dibuixar” la forma de relacionar-nos amb els pensaments i les possibles dificultats que es poden trobar a la pràctica mindfulness m’han semblat d’una gran originalitat, així com amb una gran força metafòrica.

Àngela Pujol –Organització TEDxPlaçadelFòrum

El poder de la vulnerabilitat

Sóc una gran seguidora de TED de fa molt temps, però si he de quedar-me amb una trio la de René Brown. No només pel contingut sinó pel què em transmet ella com a persona i com a professional, la passió amb com explica la seva feina i pel seu sentit de l’humor. Com explica la història des del seu centre i com sap riure’s d’ella mateixa, sent un clar exemple de la coherència de la seva conferència.

René Brown ens explica el poder de la vulnerabilitat, de l’acceptació, com tenir el coratge de ser imperfectes, de l’amor i la gratitud, el sentit de pertenència, la compassió com connectar-nos amb el millor de nosaltres mateixos i com connectar amb la resta de les persones, que al cap i a la fi, la vida és connexió.

Bibiana Villa – Organització TEDxPlaçadelFòrum

Com abordar l’equilibri vida-treball amb equilibri?

Ara ja fa un temps que vaig escoltar aquesta conferència de Nigel Marsh sobre la importància de dur una vida equilibrada, i des de llavors forma part de la meva biblioteca de vídeos de referència, que de tant en tant torno a veure.

Aquesta conferència de Nigel Marsh em transporta al moment de la meva vida quan vaig decidir donar un tomb a la meva existència, per sortir d’una espiral que només em portava a viure per la feina, alhora que la desenvolupava amb una baixa qualitat. Es tractava de treballar per treballar, oblidant la resta que m’envoltava, sumat a la pressió i l’estrès d’una feina d’alta responsabilitat.

Va ser llavors quan vaig aturar-me a pensar, a plantejar-me les coses, a reflexionar, per decidir que aquella no era la vida que volia portar, que necessitava compatibilitzar la meva vida laboral i familiar, que la vida era molt més que la feina, i que només depenia de mi mateix agafar el control i la responsabilitat sobre el que volia fer amb la meva vida.

Com en Nigel, jo també vaig adonar-me que la vida és la suma de petites coses, petits moments, petits plaers, que no cal un canvi radical de la nit al dia, que podem canviar a base d’assolir nous hàbits, d’aprendre nous processos, de petits canvis que són poderosos. I d’aquest aprenentatge, un cop vaig veure aquest vídeo del Nigel Marsh i com ell mateix diu:”això és una idea que paga la pena difondre”, va sorgir la idea d’explicar com a través dels petits canvis podem aconseguir grans èxits, noves vides més plenes i equilibrades, i vaig decidir-me a emprendre un nou projecte professional on tracto d’assessorar sobre com l’endomàrqueting pot ajudar-nos a assolir una vida més productiva, més eficaç i eficient, i per tant, una vida més equilibrada.

En definitiva, el vídeo de Nigel Marsh va reafirmar les meves conviccions i va animar-me a difondre els meus coneixements i la meva experiència amb l’objectiu d’ajudar a qui es trobi en la mateixa situació, i es per això, que aquest vídeo forma part de la meva col·leció de capçalera, i us animo a veure’l i compartir-lo. I recordeu, només depèn de tu mateix prendre el control i la responsabilitat sobre la teva vida!

Patxi Castillo – Organització TEDxPlaçadelFòrum

TEDx a Tarragona

Fa molt temps que es ve cuinant la notícia i ja no podíem esperar més! Arriba TEDx a Tarragona: TEDxPlaçadelFòrum.

Com segurament ja coneixeu TED és un destacat esdeveniment anual sense ànim de lucre en el que participen des de 1984 alguns dels pensadors més destacats del planeta, convidats a compartir coneixement sobre allò que els apassiona. Les inicials TED signifiquen “Tecnologia, Entreteniment i Disseny”. Avui TED està obert a qualsevol disciplina d’interés general i creix per recolzar aquells qui amb les seves idees i projectes estan canviant el món. Idees que val la pena estendre arreu del món.

Amb aquest propòsit es van crear els TEDx, uns programes locals de conferències organitzades de forma independent, com és el cas del nostre TEDxPlaçadelFòrum. Precisament la “x” del nom significa que està organitzat localment, sempre sota la supervisió i indicacions de TED.

Tarragona és una ciutat connectada amb un passat que té les seves arrels fa més de 2.000 anys. Hem volgut connectar conceptualment aquest esdeveniment que ens parla del futur que arriba amb la identitat més profunda que portem dins nostre. Ja sabem que el qui no sap d’on ve, difícilment sap on va. La història de Tarragona està marcada profundament amb el pas dels Romans per la nostra ciutat, lloc on van deixar una emprenta inesborrable per anys que passin. Són nombroses les construccions i espais que els romans ens van deixar. I entre aquests espais per nosaltres en destaca un, el Fòrum Romà. El Fòrum es construí sobre mitjans del segle Idc i esdevingué el centre de la vida, el punt de trobada de la comunitat. El lloc on es despatxaven els assumptes locals, la gènesi de molts projectes. Però com qualsevol tarragoní sap l’actual emplaçament és la Plaça del Fòrum, un veritable punt de trobada a la Part Alta. Gairebé dos mil anys després qualsevol diumenge pel matí la vida envaeix l’espai i de nou el Fòrum és el centre de la comunitat.